Jak postupovat když se chcete zúčastnit

  1. Vše pečlivě naplánujte! Domluvte se na přípravě ještě s někým. Více hlav více ví, navíc práce jde lépe od ruky a je zábavnější.

  2. Dohodněte se na místě, kde si otevřete svou restauraci. Může to být na náměstí Svobody v Jeseníku, kde se koná pravidelný skupinový Restaurant Day. Může to být ale i kdekoliv jinde, u Vás ve firmě, v knihovně nebo jiné instituci, na předzahrádce kavárny, v parku, ... Předem se domluvte s majitelem pozemku na tom, že na něm  otevřete svou restauraci.

  3. Promyslete své menu a zkontrolujte dostupnost čerstvých surovin pro jeho přípravu.

  4. Zapište nejméně týden předem svou restauraci do mapy na www.maplantis.com. Dáte tak všem hostům vědět, kde Vás mohou najít v počítačích a smartphonech. Organizátorům mezinárodního festivalu Restaurant Day poskytnete přehled o tom, kolik lidí se do akce zapojilo. Po přihlášení uveďte: jméno své restaurace, a pár slov o tom, jak bude vypadat - otevírací dobu - kolik lidí jste schopni obsloužit - předběžně jídla, která se chystáte připravovat.
  5. Připravujte svá jídla ze zdravých místních surovin. Pokud víte o někom, kdo by Vám je mohl dodat, ozvěte se mu/jí. Vaši hosté jídla z kvalitních, domácích surovin jistě velmi ocení. Na chuti jde hned poznat, z čeho je pokrm vyrobený.

  6. Pouvažujte o tom, co budete potřebovat na zařízení své restaurace, např.

    • stůl (pokud se rozhodnete otevřít si Vaši restauraci na Náměstí svobody v centru, je možno za 50 Kč vypůjčit si stolek v přilehlé kavárně Ennea, běžte se tam domluvit!)

    • židle (pokud se rozhodnete pro Náměstí svobody, lze využít tamních laviček. Přibalte nějaké deky z domu, aby Vám hosté nenachladli v zimním období nebo aby si mohli sednout na trávu v letním období), lehátka, houpací sítě.

    • stan (půjčte si od známých, pokud nemáte vlastní)
    • plynový vařič nebo kotlíkový gril na ohřívání jídla

    • termosku, termonádobu,...

    •     ubrus, dekorace
    •     nádobí podle toho, jaké přichystáte očerstvení (naběračky, plastové misky a kelímky - můžete vymýt a recyklovat kelímky od jogurtů atp., plastové příbory, papírové tácky - pokud nechcete kupovat, lze nastříhat neznečištěný karton, na který se položí ubrousek, a dostatečné množství ubrousků pro hygienické servírování jídla, ...)
    •     menu s cenami (ceny by měly být takové, za jaké byste si je rádi koupili Vy, nebo jaké byste je udělali svým přátelům. Měly by pokrývat Vaše náklady. Ale pamatujte na to, že Restaurant Day je hlavně zábava. Je to dobrovolná akce a zkušenost s provozem Vaší vlastní vysněné restaurace je cennější, než cokoliv jiného. Také mějte po ruce dostatek drobných na vydávání zpět.
    • Připravte si hudbu, hry pro děti... cokoliv by mohlo udělat vaši restauraci originálnější.
  7. Jídlo připravte nejlépe den před akcí, aby bylo čerstvé.

  8. Pokud svou restauraci budete otevírat na Náměstí svobody, přijďte včas, abyste stačili nachystat stoly, než přijdou první hosté.

  9. Šiřte informace o akci ve škole a práci, přes facebook či v hospodě, pozvěte známé z okolí!

  10. Propagujte svoji restauraci! Pokud máte Facebook, dejte LIKE stránce Restaurant Day Jeseník (www.facebook.com/RestaurantDayJeseník), přidejte se k Události Restaurant Day Jeseník a pozvěte na ni také své přátele. Vytvořte si svou vlastní událost na Facebooku a pozvěte na ni své přátele. Určitě také na facebookové stránky napište svůj komentář a podělte se tak o své zážitky s přípravou s ostatními. Potěší a inspirují i Vaše fotky! Můžete také napsat email na rdj@hotmail.cz a poslat název Vaší restaurace a Vaše menu. To potom budeme propagovat na webových stránkách Restaurant Day Jeseník a na Facebooku.

  11. Pozvěte své známě, kteří hrají muziku, abyste svým hostům zpříjemnili pobyt :-)