Otázky a odpovědi

A co hygiena?

Restaurant Day je sousedský festival, který je založen na dobré vůli, vzájemné důvěře a lásce k dobrému jídlu. Nejedná se o trh. Vzahy mezi lidmi nejsou tržní, ale přátelské. Když jdu k přátelům na návštěvu, také s důvětou ochutnávám jeho pohoštění. A tak je tomu i na Restaurant Day. Zároveň jde o to, že i parky a ulice města, ve kterém žijeme, jsou naším domovem, nejen místem, kudy procházíme domů nebo do páce, nebo kde parkujeme. Proč bychom si je nemohli zpříjemnit a nemohli přátele pohostit tam? 

Za hygienu odpovídá každý restauratér sám. Každý má zodpovědnost za zdravotní nezávadnost jídla, které připravuje. Pár rad do začátku: Připravte si naběračky, jednorázové rukavice a ubrousky. Neberte jídlo do rukou, ve kterých jste měli peníze. Nevystavujte jídlo tak, aby na něj pražilo slunce. Volte taková jídla, která se Vám ve vysokých teplotách rychle nezkazí a vydrží pár hodin ve Vaší restauraci bez ledničky. Chraňte jídlo před znečištěním, nedovolte, aby na něj Vaši hosté sami sahali.

 

Je nutný živnostenský list?

Živností je dle živnostenského zákona činnost soustavná, samostatná a provozovaná za účelem dosažení zisku. Restaurant Day je událost sousedského typu, jejím cílem je pochlubit se domácími dobrotami a sdílet recepty, něco nového se dozvědět a pobavit se s přáteli u dobrého jídla a pití. Nejde tedy o zisk. Lidé si mohou své restaurace otevřít čtyřikrát v roce. Není to činnost za účelem zisku ani činnost soustavná. Proto živnostenský list (ŽL) mít NEMUSÍTE. Ale pokud byste chtěli prodávat produkt, který je vyráběn firmou, jednalo by se o živnost a ŽL byl by nutný. Na Restaurant Day ale komerční subjekty nepatří.

 

Nenašli jste odpověď na svoji otázku? Pošlete ji na email rdj@hotmail.cz a my Vám ji rádi zodpovíme.