Informace o Restaurant Day Jeseník

Co je Restaurant Day?

Restaurant Day je festival jídla a improvizovaných restaurací, který začal v Helsinkách v roce 2011. V současnosti se však již koná v tisících městech po celém světě a sbírá řadu ocenění za přínos v oblasti kultury a vzdělání. Cílem festivalu je umožnit lidem, kteří mají rádi jídlo a jeho přípravu, vytvořit si na jeden den svou vlastní improvizovanou restauraci a pohostit tak své známé nebo kolemjdoucí.

 

Restaurant Day je také karneval pouličních restaurací, světové hnutí, otevřené dveře novým zkušenostem a známostem... a mnohem víc! Pořádá se 4x do roka a v den konání si kdokoliv může kdekoliv svobodně otevřít svou vlastní originální restauraci. Její podoba může být jakákoliv – můžete si ji otevřít u vás doma nebo na zahradě, můžete si postavit stoleček v parku, můžete naaranžovat jídlo do kufru svého auta, můžete chodit po náměstí s tácem plným dobrot... Fantazii se meze nekladou! Nechte se inspirovat předchozími ročníky, stačí do Googlu zadat "Restaurant Day photos".

 

Restaurant Day je dobrovolná akce, která není řízená nikým shora – naopak – vytvářejí ji sami účastníci, jednodenní restauratéři! Jeho podobu tedy můžete ovlivnit i Vy.

 

Restaurant Day je komunitního charakteru, jde o událost, která je dobrovolná a nezisková. Má za cíl podpořit komunikaci mezi lidmi, sdílení receptů, zkušeností. Dále pak nabízí možnost navázání nových známostí nebo třeba i budoucích pracovních příležitostí, kterých je zejména v Jeseníku zapotřebí. Dále akce podporuje kreativitu, činnorodost a originalitu lidí všech generací. Je příležitostí, jak smysluplně strávit volný čas a zároveň způsobem, jak oživit atmosféru města Jeseníku. Zároveň do města zve více turistů a podpoří regionální pěstitele, chovatele a výrobce.

 

Restaurant Day Jeseník

Myšlenku Restaurant Day pomáhá šířit síť dobrovolníků - místních ambasadorů Restaurant Day. Motivují ostatní lidi, pomáhají jim s tím, jak se zapojit, předávají jim své zkušenosti a usnadňují jim tak účast, aby opravdu každý, kdo chce, se mohl na okamžik stát restauratérem. Ambasádorem pro Jeseník a jeho okolí byla od roku 2014 Martina Seidlerová, která akci přenesla z Prahy. Její motivací bylo: "Restaurant Day je skvělý festival a neměl by se konat jen v Praze. Rozhodla jsem se pomoci ho pořádat v Jeseníku, protože přináší život do ulic a zároveň dává příležitost ukázat se a pochlubit se domácími dobrotami." V roce 2023 přebrala štafetu ambasadorky Jana Sedláčková, které se líbila kreativní a přátelská atmosféra Restarurant Day a možnost se zapojit do dění ve městě.

 

Máte dotaz? Nebo nejste si jisti, jestli se zapojit?

Na dalších stránkách tohoto blogu najdete více užitečných informací ohledně toho, jak se zúčastnit Restaurant Day jako restaurátor nebo host. Pokud nenajdete informaci, kterou hledáte, pište na email rdj@hotmail.cz.

 

Prosím, berte na vědomí, že všechny restaurace s jasně komerčním, náboženským nebo politickým cílem, nebo restaurace spojené s komerční značkou nebo propagující komerční prostor nebo podnik, nepatří do této akce a budou vyloučeny.

 

Jdete do toho? Tak se připravujte a těšte se!

Martina Seidlerová, první ambasadorka Restarunt Day Jeseník říká: O Restaurant Day mi řekla kamarádka a spolubydlící v Praze Eva. Bylo to v listopadu 2013. Nápad se mi líbil a ještě společně s další kamarádkou jsme se jeden večer sešly u nás v kuchyni. Vařily jsme, pekly, u toho si povídaly a dost se nasmály. Další den jsme naše dobroty přenesly před centrum Rybalka na Vinohradech, které poskytlo jednodenním restaurátorům Restaurant Day prostor a zázemí. Lidé začali chodit, ochutnávat a ptát se, někdy jsme se zapovídali o tom, co dělají, někdy jsme diskutovali o zajímavých receptech, a celý den proběhl velmi hezky a nabil mě energií i sblížil s okolními lidmi. 

Potom jsem začala uvažovat, že taková super akce by se měla konat i v Jeseníku, odkud pocházím a jehož mám ráda. A tak jsem si zajistila od Města Jeseník povolení, motivovala svou rodinu a známé - a Restaurant Day Jeseník byl na světě hned v únoru 2014. Velký dík patří mé rodině, která mi i přes počáteční nedůvěru pomáhala, zapojila se, stále mi pomáhá s vařením i obsluhou stánku a účastní se doteď. V listopadu 2016 se konal 12. Restaurant Day Jeseník a doufám, že i v dalších letech se Vám bude tato akce líbit, že si také zkusíte otevřít svou restauraci a že přijdete ochutnávat.

Budoucnost Restaurant Day Jeseník je na vás! :-)

Naši kuchaři

Naši jednodenní kuchaři v Jeseníku jsou aktivní lidé všeho věku, často vaří, pečou a na chodu jednodenní restaurace se podílí celé rodiny. Děti pomáhají nebo si dokonce zakládají svoje mini restaurace. Restaurant Day je důležitý jako místo, kde se lidé mohou setkat s přáteli, zapovídat se, ochutnat dobroty, které připravili jejich známí nebo i zatím ještě neznámí sousedé. Restaurant Day má význam jako místo, kde lidé mohou svobodně dát průchod svým snům a fantazii. Restaurant Day posiluje důvěru mezi lidmi, protože na důvěře a přátelství je založen.